Base to Work richt zich op duurzame inzetbaarheid van statushouders/nieuwkomers

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid van kwetsbare doelgroepen bevorderen? Base to Work neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door statushouders/nieuwkomers met een afstand tot de arbeidsmarkt blijvend 'werkfit' te maken. Met maatwerk worden statushouders/nieuwkomers fysiek en mentaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

"Er is binnen gemeenten veel behoefte aan onze manier van werken," zegt Henri Ruitenberg van Base to Work in Kampen. "Base to Work helpt statushouders aan een duurzame basishouding ten opzichte van werk. De markt heeft behoefte aan goede werknemers en Base to Work werkt met een groep mensen die veel potentieel hebben. Dat potentieel moet alleen wél de kans krijgen om tot bloei te komen. Dat vraagt om intensieve begeleiding en maatwerk." "Je kunt een nieuwkomer niet 'even snel' aan een baan helpen," beaamt ook Base to Work-collega Idris Fatah Ahmed. "Daarom werken wij met een 'werkfit traject' van zes tot negen maanden, waarbij kandidaten zowel fysiek als mentaal klaar worden gestoomd voor de arbeidsmarkt. Ze trainen mensen in 'zelfredzaamheid' en leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen ontwikkeling."

Fatah Ahmed vertelt over de integrale aanpak waarbij nieuwkomers letterlijk in beweging komen met sportactiviteiten. Maar er is ook aandacht voor veel andere dingen: "Hoe werkt de arbeidsmarkt in Nederland? Hoe kun je jezelf en je talenten het beste presenteren? Hoe krijg en hou je grip op financiële zaken? Daarnaast worden de statushouders intensief begeleid richting én op het werk," zegt Fatah Ahmed. "In goed overleg met de gemeente beslissen we wie welke begeleiding gaat doen en hoe we de uitzendkracht zo goed mogelijk gaan coachen."

Een betaalde baan is een mooie eerste stap, in de aanpak van Base to Work is goede nazorg minstens zo belangrijk. Fatah Ahmed: "We helpen de kandidaat om zich veilig en vertrouwd te voelen op de werkplek en stappen te maken in werknemersvaardigheden en de eigen ontwikkeling."

"Bovendien weten we de weg als het gaat om regelgeving of subsidiemogelijkheden voor deze specifieke groep mesen," vult Ruitenberg aan. "We beiden leertrajecten aan in samenwerking met ROC's en we maken gebruik van de interventiebudgetten van DOORZAAM. We werken verder nauw samen met andere intermediairs om de kandidaten die werkfit zijn vervolgens te bemiddelen naar passende arbeid."

Dat deze integrale benadering succesvol is, blijkt uit de cijfers: gemiddeld 75% van de deelnemers stroomt door naar een betaalde baan of opleiding. Voor diverse gemeenten worden er momenteel projecten uitgevoerd en het afgelopen jaar zijn 75 nieuwkomers door Base to Work bemiddeld. "Eén van hen was de Syriër Oday," vertelt Ruitenberg. "Na afronding van zijn inburgeringscursus liep hij vast. Het solliciteren ging erg moeizaam, omdat hij onzeker was over zijn Nederlands en moeite had om zich goed te presenteren aan werkgevers." Na vele afwijzingen gaf Oday het zoeken naar werk op. Ruitenberg: "Via Base to Work doorliep hij het werkfit traject en werd vervolgens voorgesteld aan QOORE Recruitment, een van onze samenwerkingspartners. Die waren erg onder de indruk van hem en boden hem een vaste baan aan als Java-developer bij een ICT-bedrijf."

Fatah Ahmed: "Het is een echte win-winsituatie. Een statushouder met een uitkering kost een gemeente circa 25.000 euro per jaar. Als iemand duurzaam aan het werk komt, bespaar je de gemeenschap dus een substantieel bedrag." En misschien nog wel belangrijker: mesnen als Oday krijgen een toekomstperspectief. "Mensen aan het werk helpen is eenvoudig, maar ze aan het werk houden, is een uitdaging. Eenmaal aan het werk is het risico op uitval groot, als deze kwetsbare doelgroep geen coaching en begeleiding ontvangt. Ik vind dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om ons daarvoor in te zetten."

Actueel

Meer nieuws

Webinar e-learning Financieel zelfredzaam 14 mei om 14:00!

Op dinsdag 16 april om 14:00 organiseren we de webinar over de e-learning ‘financieel zelfredzaam’

Wij geloven dat deze webinar waardevolle inzichten zal bieden voor professionals die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen en hun financiën. Wij nodigen je van harte uit om gratis deel te nemen aan onze webinar, waarin we dieper zullen ingaan op onze e-learning "Financieel Zelfredzaam". Daarnaast zal Gemeente Heerenveen tijdens de webinar vragen beantwoorden over de ervaringen die ze hebben opgedaan met de e-learning afgelopen jaar. Gemeente Heerenveen is één van de gemeenten die zijn gestart met de uitvoering van de e-learning. We laten zien hoe de e-learning in elkaar zit, wat deelnemers en begeleiders krijgen te zien en op welke manier ze worden getraind.

Lees dit artikel

Succes Jonas!

Vorige week is Jonas gestart bij AL-WEST in Deventer als logistiek medewerker. Yonas kreeg hierbij begeleiding van collega Tewelde Yared die zelf ook uit Eritrea komt, de taal spreekt en hierdoor culturele verschillen kan overbruggen. Een aantal maanden geleden zijn we samen met KonnecteD (Werk- en leerbedrijf) gestart met het participatietraject waarin we statushouders laten uitstromen naar een betaalde baan. Meer weten over onze aanpak? Check onze website.
#werkenwerkt

Lees dit artikel

Nieuwe masterclass interculturele communicatie voor consulenten en klantmanagers van start gegaan!

Gisteren zijn collega's Idris en Willem gestart in Alkmaar met een nieuwe groep deelnemers die de masterclass interculturele communicatie zullen volgen.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden, casussen en oefeningen wordt het onderwerp interculturele communicatie behandeld.
Hoe motiveer je de doelgroep statushouders, welke cultuurverschillen kom je tegen en hoe weerhoudt zich dat tot de Nederlandse cultuur zijn vragen die uitgebreid aan de orde zijn gekomen. De masterclass is ontworpen voor klantmanagers, consulenten of andere professionals die met de doelgroep statushouders werken.

In het voorjaar starten wij weer met een nieuwe groep deelnemers. Wil je meer informatie over deze masterclass? Neem dan contact op via https://lnkd.in/e7-jXCBu

Lees dit artikel

Afronding van de MAP in gemeente Smallingerland

Afgelopen vrijdag waren collega's Amin Deamergi en Melda Magdis in Drachten voor de afronding van de Module Arbeidsmarkt & Participatie (MAP).

De MAP is een nieuw onderdeel van de nieuwe Wet inburgering die vorig jaar in werking is getreden. Voor diverse gemeenten in de regio voeren we de MAP uit waarbij het doel is om deelnemers kennis te laten maken met en voor te bereiden op deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt. In afgelopen maanden hebben we verschillende onderwerpen doorlopen zoals de beroepenoriëntatie, beroepskansen, netwerk opbouwen en werkcultuur.

Lees dit artikel

Share this page

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.