Base to Work richt zich op duurzame inzetbaarheid van statushouders/nieuwkomers

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid van kwetsbare doelgroepen bevorderen? Base to Work neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door statushouders/nieuwkomers met een afstand tot de arbeidsmarkt blijvend 'werkfit' te maken. Met maatwerk worden statushouders/nieuwkomers fysiek en mentaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

"Er is binnen gemeenten veel behoefte aan onze manier van werken," zegt Henri Ruitenberg van Base to Work in Kampen. "Base to Work helpt statushouders aan een duurzame basishouding ten opzichte van werk. De markt heeft behoefte aan goede werknemers en Base to Work werkt met een groep mensen die veel potentieel hebben. Dat potentieel moet alleen wél de kans krijgen om tot bloei te komen. Dat vraagt om intensieve begeleiding en maatwerk." "Je kunt een nieuwkomer niet 'even snel' aan een baan helpen," beaamt ook Base to Work-collega Idris Fatah Ahmed. "Daarom werken wij met een 'werkfit traject' van zes tot negen maanden, waarbij kandidaten zowel fysiek als mentaal klaar worden gestoomd voor de arbeidsmarkt. Ze trainen mensen in 'zelfredzaamheid' en leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen ontwikkeling."

Fatah Ahmed vertelt over de integrale aanpak waarbij nieuwkomers letterlijk in beweging komen met sportactiviteiten. Maar er is ook aandacht voor veel andere dingen: "Hoe werkt de arbeidsmarkt in Nederland? Hoe kun je jezelf en je talenten het beste presenteren? Hoe krijg en hou je grip op financiële zaken? Daarnaast worden de statushouders intensief begeleid richting én op het werk," zegt Fatah Ahmed. "In goed overleg met de gemeente beslissen we wie welke begeleiding gaat doen en hoe we de uitzendkracht zo goed mogelijk gaan coachen."

Een betaalde baan is een mooie eerste stap, in de aanpak van Base to Work is goede nazorg minstens zo belangrijk. Fatah Ahmed: "We helpen de kandidaat om zich veilig en vertrouwd te voelen op de werkplek en stappen te maken in werknemersvaardigheden en de eigen ontwikkeling."

"Bovendien weten we de weg als het gaat om regelgeving of subsidiemogelijkheden voor deze specifieke groep mesen," vult Ruitenberg aan. "We beiden leertrajecten aan in samenwerking met ROC's en we maken gebruik van de interventiebudgetten van DOORZAAM. We werken verder nauw samen met andere intermediairs om de kandidaten die werkfit zijn vervolgens te bemiddelen naar passende arbeid."

Dat deze integrale benadering succesvol is, blijkt uit de cijfers: gemiddeld 75% van de deelnemers stroomt door naar een betaalde baan of opleiding. Voor diverse gemeenten worden er momenteel projecten uitgevoerd en het afgelopen jaar zijn 75 nieuwkomers door Base to Work bemiddeld. "Eén van hen was de Syriër Oday," vertelt Ruitenberg. "Na afronding van zijn inburgeringscursus liep hij vast. Het solliciteren ging erg moeizaam, omdat hij onzeker was over zijn Nederlands en moeite had om zich goed te presenteren aan werkgevers." Na vele afwijzingen gaf Oday het zoeken naar werk op. Ruitenberg: "Via Base to Work doorliep hij het werkfit traject en werd vervolgens voorgesteld aan QOORE Recruitment, een van onze samenwerkingspartners. Die waren erg onder de indruk van hem en boden hem een vaste baan aan als Java-developer bij een ICT-bedrijf."

Fatah Ahmed: "Het is een echte win-winsituatie. Een statushouder met een uitkering kost een gemeente circa 25.000 euro per jaar. Als iemand duurzaam aan het werk komt, bespaar je de gemeenschap dus een substantieel bedrag." En misschien nog wel belangrijker: mesnen als Oday krijgen een toekomstperspectief. "Mensen aan het werk helpen is eenvoudig, maar ze aan het werk houden, is een uitdaging. Eenmaal aan het werk is het risico op uitval groot, als deze kwetsbare doelgroep geen coaching en begeleiding ontvangt. Ik vind dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om ons daarvoor in te zetten."

Actueel

Meer nieuws

Start samenwerking gemeente Midden-Drenthe

Vanaf 1 juni zijn collega's Paul Masséus en Marijn van der Gaag gestart in de gemeente Midden-Drenthe met het activeringsproject. De deelnemers maakten tijdens de kick-off kennis met elkaar, de coaches en kregen ook hun persoonlijke lespakket.

In de komende periode gaan 12 deelnemers aan de slag met groepstrainingen, sport & spel en individuele coaching. Meer weten over het project? Klik dan op https://lnkd.in/eDs3XyD5

Lees dit artikel

Samen richting werk: aftrap hernieuwde samenwerking Arbeidsmarktproject sc Heerenveen

Sinds dit seizoen heeft ook Base To Work zich aangesloten bij het Arbeidsmarktproject. Base to Work vindt het belangrijk om naast de mens te staan. Vanuit een informele benadering kijken zij naar de kracht van de deelnemer, met als doel om op een duurzame en zelfredzame wijze te participeren in de maatschappij.

Lees dit artikel

Base to Work sluit raamovereenkomst met UWV voor inkoopkader re-integratiediensten

Afgelopen week heeft Base to Work haar dienstverlenging voor de re-integratiediensten van het UWV verder uitgebreid. Naast de dienst jobcoaching, kan Base to Work nu ook de modulaire dienste, werkfit maken en naar werk aanbieden.

Lees dit artikel

Rondleidingen bij bedrijven

Tijdens de participatieprojecten krijgen deelnemers onder andere training over de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit en wat voor banen kan je allemaal in Nederland uitvoeren? Ook worden verschillende werknemersvaardigheden getraind zoals een gesprek voeren met collega's op de werkvloer.

Lees dit artikel

Share this page

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.